Dátum: 30. 04. 2012

27. Seniorské a 18. Juniorské ME v Maribore /Slovinsko/

Po posledných ME, ktoré sa konali v mesiaci októbri 2011 v meste Bratislava a ktoré sa skončili veľkým úspechom ako po organizačnej stránke, tak aj výsledkami reprezentácie nastal čas sa zamyslieť nad štruktúrou a obsahom o ďalšom účinkovaní našich reprezentantov na medzinárodnej scéne.

Pre pracovné vyťaženie, doterajšia reprezentačná trénerka Martina Lenhardtová sa ospravedlnila z prípravy, a tak v roku 2012 sa muselo slovenské Taekwon-Do zaoibísť bez jej bohatých skúseností a pomoci. Pre vedenie SZTKD nastala dilema, ako vyriešiť najmä otázku pozície reprzentačného trénera pred blížiacimi sa ME v slovinskom meste Maribor. Hlavným trénerom pre prípravu a poverený vedením slovenskej reprezentácie na tomto podujatí bol menovaný p. Róbert Baláž.

Do samotných blížiacich sa ME ostávalo 7 týždňov, a tak reprezentácii neostávalo veľa času na prípravu. Tréner si musel určiť koncepciu, ktorá bola naviac ovplyvnená možnosťou účasti niektorých stálych členov reprezentácie, finančnými možnosťami, pracovnými a štúdijnými povinnosťami a v neposlednej rade aj zdravotným stavom všetkých, ktorí prichádzali do úvahy. Po konzultáciach s potencionálnymi členmi reprezentácie sa vykryštalizovala skupina 7 seniorov a senioriek a 1 juniora, ktorí sa pod dohľadom Róberta Baláža svedomito pripravovali po všetkých stránkach. Avšak Tomáš Gajdoš vzhľadom k pracovným povinnostiam v Anglicku sa pripravoval sám, kde navštevoval tréningy kickboxu a držal sa rád trénera, s ktorým bol v kontakte. K reprezentácii sa pripojil až tesne pred odchodom na ME. Ďalší člen reprezentácie Róbert Škop, ktorý študuje v Prahe sa musel taktiež pripravovať sám a zúčastnil sa jedného víkendového kempu. Lenka Palaščáková, ktorá taktiež študuje mimo Prešov a to v Bratislave sa poctivo zúčastňovala každého víkendového kempu. Veronika Červená kvôli študijným povinnostiam taktiež neabsolvovala celú prípravu. Ostatní členovia reprezentácie : seniorka Veronika Balážová, seniori Martin Magda a Marcel Petro, ako aj junior Jakub Tomáš museli zvládnuť celú prípravu, ktorá pozostávala približne z 4-5 týždňov tvrdej kondičnej prípravy, zameranej na objemy, neskôr prišli na rad aj technické disciplíny, dolaďovanie techník, uvoľnovacia fáza a pod., presne podľa stanoveného plánu.

S dobrým pocitom po kvalitnej príprave a s vynikajúcou atmosférou v radoch všetkých členov reprezentácie dňa 18.4.2012 nastúpilo 8 reprezentantov a tréner Róbert Baláž /zároveň vodič, fyzioterapeut, psychológ, ekonóm a iné/ do auta. S vedomím absolútnej psychickej podpory zo strany tých, ktorí ostali doma a vysielali pozitívnu energiu smerom k našej výprave, absolvovali úspešne cestu cez Maďarsko a ešte v ten deň sa ubytovali v hoteli Tábor v Maribore. Stihli večeru aj večerný tréning, zoznámili sa s prostredím, s modernou športovou halou Lukna a všetci boli pripravení podať čo najlepšie výkony.

Prvý súťažný deň /piatok/ : Celkom 486 súťažiacich, 95 trénerov, 52 rozhodcov a mnoho ďalších zainteresovaných, z 29 krajín Európy v hale Lukna bolo pripravených začať súťažiť o medaily. Z nášho reprezentačného tímu nastupovali priebežne do ringu ako prví, seniorka Veronika Balážová a senior Róbert Škop v kategórii súborných cvičení I. DAN. Veronika Balážova s talianskou súperkou musela absolvovať predkolo. Výkon jednoznačne predurčoval našu reprezentantku za víťazku a to aj napriek malému zaváhaniu v tule Hwa-Rang v poslednom kroku. Veronika postúpila do 1. kola, kde na ňu čakala reprezentntka Poľska Ilona Omiecinska, s ktorou sa dobre poznajú. Aj napriek vynikajúcej “poľskej” škole sme verili, že Nika postúpi ďalej, hoci nikdy nemožno vedieť, ako zareagujú rozhodcovia. Veronika cvičila zodpovedne, bez chýb a je nutné podotknúť, že už má tiež vynikajúce meno, čo sa týka súborných cvičení. Jej výkon bol jednoznačne lepší od súperkinho a jasným výsledkom 5 : 0 postupovala ďalej. V 2. kole írska reprezentantka už bola oveľa tvrdším orieškom. Po povinnom a voliteľnom súbornom cvičení u rozhodcov nastala zhoda, a tak po remíze nasledoval rozhodujúci tul Do-San. Írska súperka však začala cvičiť Dan-Gun, čo sa na podujatiach takýchto významov stáva menej často. Veronika v pohode docvičila svoje cvičenie správneho tulu a vyhrala. To zároveň znamenalo postup do semifinále a istú medailu! Semifinále s Nórkou, ktorých severská škola v posledných rokoch nabrala na kvalite prebehlo presne tak, ako sme očakávali. Veronika sústredeným a kvalitným výkonom presvedčila aj rozhodcov o tom, že jej výhra je zaslúžená a vo finálovom súboji sa stretne so španielskou, nám už notoricky známou reprezentantkou Norou Llinares. Tá bohužiaľ už dvakrát na ME, a to vo Švédsku 2010 /semifinále/ a ME v Bratislave 2011 /finále/ našu Niku porazila. Vo finále obe súperky predvádzali veľmi sústredený výkon, hodný finalistiek. Netrpezlivo sa čakalo na výrok rozhodcov a na náš žiaľ znel 2 : 3 v neprospech Veroniky. Ale na opačnej strane zisk striebornej medaily znamenal obrovskú radosť v našich radoch. Máme prvý vzácny kov v našej silnej disciplíne súborných cvičení

I. DAN!

Senior Róbert Škop sa na vylosovanie nemohol sťažovať, hoci v dnešnej dobe už vyslovene ľahký súper neexistuje.V 1. kole jasne zdolal Portugalca a to isté sa v podstate zopakovalo aj v 2. kole s reprezentantom Bosny a Hercegoviny. Tentokrát všetko držalo s nami….nie úplne zdravé koleno, kvalitný výkon, objektívnosť rozhodcov, a tak Robo postúpil do semifinále, kde na neho čakal nórsky reprezentant /o kvalite sme sa už zmieńovali/. Možno nie najoptimálnejšia príprava a tým trochu slabšia fyzická kondícia Roba, ktorý sa v podstate pripravuje sám, rozhodli o tom, že nórsky súper zacvičil trocha tvrdšie a tak tento súboj vyhral. Róbert Škop získal bronzovú medailu, čo považujeme za obrovský úspech.

Seniorka Lenka Palaščáková v kategórii súborných cvičení II. DAN narazila v 1. kole na nemeckú súperku. Zacvičila zodpovedne a v podstate bez vážnejších chýb, avšak jej výkon na postup nestačil. Nakoniec Nemka skončila strieborná. Sklamanie to však z našej strany nebolo. Lenka mala určite vyššie anbície v súťaži špeciálnych techník senioriek. Začala veľmi dobre, keď techniku Twimyo Nopi Ap Cha Busigi vo výške 220 cm zvládla za 2 body a taktiež Twimyo Dollyo Chagi na výške 200 cm. Bohužiaľ pri tretej technike Twimyo Nopi Yop Cha Jirugi na výške 120 cm zachytila malíčkom nohy pásku a tak za túto techniku nezískala body. Tri súperky získali plný počet bodov 6 a tieto si rozdelili cenné kovy. Len málo chýbalo Lenke k medailovému umiestneniu. Celkovo skončila štvrtá spomedzi 15 súťažiaich, čo je veľmi slušný výsledok.

Senior Tomáš Gajdoš súťažil vo svojej silnej disciplíne špeciálnych techník. Nakoľko na posledných ME v Bratislave získal v tejto disciplíne striebornú medailu, mal nastúpiť ako druhý v poradí, za známym rumunom Marcelom Mironom /ten získal celkom 8 b. z piatich techník, ako už tradične nedal Twimyo Dollyo Chagi/. Tomek bohužiaľ pri svojom najobľúbenejšom kope Twimyo Nopi Ap Cha Busigi vo výške 270 cm tento nezvládol a pravdepodobne ho to aj trochu rozladilo. Na psychike mu nepridala ani skutočnosť, že napriek tomu, že pri kope Twimyo Dollyo Chagi zasiahol dosku, tá sa aj otočila, ale rozhodcovia mu body neuznali kvôli zle prevedenej technike /vraj nepretočil bedrá/. Po troch technikách rozhodcovia nesprávnym verdiktom ukončili Tomášove vystúpenie v tejto disciplíne, aj napriek tomu, že ako druhý v poradí mal absolvovať všetkých 5 techník. Po cca 15 minútovej prestávke svoj verdikt napravili a Tomáš ešte absolvoval zvyšné 2 techniky, kde však už bol značne rozladený, aj napriek tomu techniku Twimyo Nopi Yop Cha Jirugi na výške 140 cm dal za 2 body, čo však samozrejme nestačilo na medailu. Tomáš bol veľmi nespokojný so svojim výkonom, dlho predlho mu trvalo, kým to ako tak strávil. Sklamanie bolo veľmi veľké. My však Tomáša poznáme a vieme, že je veľký bojovník. V tejto disciplíne rozhodujú aj také maličkosti, ako sa stali na týcho ME práve jemu. Dúfame, že negatívne okolnosti týmto pre tento rok si vyčerpal. Čaká nás ešte Svetový pohár v anglickom meste Brighton v októbri, kde síce konkurencia bude minimálne trikrát početnejšia a kvalitnejšia, ale všetko je otvorené. Netreba skladať zbrane. To je náš odkaz pre Tomáša.

V prvom súťažnom dni nás čakalo ešte vystúpenie nášho ženského seniorského tímu v súťaži špeciálnych techník. V štartovom poli čakalo celkom 12 družstiev vynikajúcej kvality. To absolútne potvrdilo družstvo Poľska, ktoré získalo plný počet 6 bodov z troch techník, čím získali neohrozene zlatú medailu. Náš tréner určil osvedčenú taktiku a na prvý kop Twimyo Nopi Ap Cha Busigi na výške 220 cm určil Lenku Palaščákovú. Žiaden z týchto kopov nie je jednoduchý a nie vždy sa podarí, aj keď ho dievčatá majú natrénovaný. Veď napokon o tom svedčí aj fakt, že celkom 7 družstiev zo štartového poľa nezískalo ani bod. Lenka sa však dostatočne sústredila, uvedený kop previedla správne a hlavne za 2 body a tak sme boli v hre o medailu. Na svoju techniku Twimyo Dollyo Chagi sa pripravila aj Veronika Červená. Tá sa snažila ako vždy, ale bohužiaľ sa jej body nepodarilo získať. Ako tretia v poradí išla na techniku Twimyo Nopi Yop Cha Jirugi vo výške 120 cm Veronika Balážová. Trénovala to s veľkým úsilím…a oplatilo sa! Veronika získala 2 body. To znamenalo, že sme sa zaradili s ruskami spoločne na 2-3 miesto. A tie mali v tíme držiteľku zlatej medaily z individuálnej súťaže Kozlachkovu! Nasledovali rozoskoky o striebro a bronz. Rozhodcovia vylosovali náš najneobľúbenejší kop Dollyo. Trénerovi neostávalo nič iné, len taktizovať, nakoľko neochvejná Kozlachkova tento kop na zvýšenej výške 210 cm suverénne dala za 2 body. Rozhodnutie padlo na Lenku Palaščákovú. Síce ešte nikdy túto výšku pri tomto kope nezvládla, ale ukázalo sa to ako to najsprávnejšie riešenie, pretože Lenka, vyhecovaná, sústredená a odhodlaná na všetko vyletela do výšky, kopla a čuduj sa svete….doska sa ohla a 2 body boli naše! To znamenalo, že muselo rozoskakovanie pokračovať! A práve tu sa ukázal famózny ťah trénera Baláža, pretože ďalšou vylosovanou technikou bol Yop, hoci zvýšený na 125 cm. A to je parádna disciplína našej Veroniky Balážovej. Hoci to nie je ľahké a ešte pod takým veľkým psychickým tlakom, Veronika aj napriek mladému veku je už dostatočne psychicky ostrieľaná a skúsená, aby sa vyrovnala s týmto tlakom. Presne tak to aj zvládla, perfektne namerala vzdialenosť…príprava, rozbeh, hop a dáva za 2 body!!! Teraz ten tlak sa preniesol na ruské reprezentantky. Ich zverenkyňa však kop nezvládla a s t r i e b r o je naše!!!! V našej celej výprave zavládla obrovská radosť! Ten pocit prajeme zažiť každému. Vďaka dievčatá za perfektný výkon, vďaka všetkým za obrovskú podporu!

Tak teda, podčiarknuté a zrátané, po prvom súťažnom dni máme dve strieborné a jednu bronzovú medailu!

Druhý súťažný deň /sobota/:

V ďalších dňoch zápolení sa na tatami dostal aj junior Jakub Tomáš, ktorý sa zapojil do 3 disciplín. V súborných cvičeniach I. DAN v prvom kole narazil na disponovaného poľského reprezentanta a neskorší bronzový medailista spomedzi početného /48 súťažiacich/ poľa zvíťazil nad Jakubom aj možno vďaka malej chybe, ktorú Jakub urobil. V súťaži špeciálnych techník sa Jakubovi nepodarilo získať ani jeden bod. Nedá sa povedať, žeby nemal natrénované, aj keď nebol favoritom tejto súťaže, predsa sme očakávali viac. Škoda, lebo na zisk bronzovej medaily stačil celkový počet 3 bodov! V prerážacích technikách juniorov Jakub nezvládol prvú techniku Ap-Joomuk Jirugi, čo malo asi vplyv na jeho psychiku, pretože sa mu nepodarilo získať body na ďalších technikách. Pre Jakuba to bola však určite veľká skúsenosť a veríme, že bude dobrým prísľubom v jeho výkonoch v seniorskej kategórii.

V individuálnych disciplínach nám ostali želiezka v ohni ešte v power technikách senioriek a to ako v individuále /Veronika Balážová/, tak aj v tímoch. Tie však mali prísť na rad až v posledný deň turnaja. Veronika Balážová po získaní bronzovej medaily v power technikách na posledných ME v Bratislave mala určite medailové ambície aj tentokrát. Začala veľmi dobre. Prvú techniku Sonkal Taerigi zvládla suverénne, taktiež aj ďalšiu Yopcha Jirugi. A potom sa stalo niečo podobné, ako pri Tomášovi Gajdošovi, len v inej podobe. Nika už bola pripravená na tretiu techniku Dollyo Chagi, keď rozhodcovia zistili, že do správneho počtu im jeden chýba. Chvíľu veru trvalo, kým sa mohlo pokračovať. Možno aj to bolo príčinou, že Veronika svoju obľúbenú techniku nakoniec nezvládla, čo ju vyradilo z bojov o medailu, pretože štvorica /Nemka, Poľka, Rumunka a Talianka/ získali plný počet bodov a rozdelili si nakoniec medzi sebou všetky pódiové umiestnenia. Veronika tak skončila na spoločnom 5.-6. mieste, čo v tejto konkurencii je veľmi slušné. Ale k medaile chýbal len krôčik.

Sparingy:

-do 63 kg Martin Magda narazil v prvom kole na veľmi disponovaného a skúseného talianskeho reprezentanta, držiteľa IV. DANU Ceciho, za posledné 3 roky dvojnásobný bronzový medailista v tejto váhovej kategórii /Benidorm 2009 , Bratislava 2011/. Martin mal dobrú formu, čo potvrdzoval aj tréner, aj posledné výsledky a prejav pre týmito ME. V 1. kole však po taktickom výkone prehrával u všetkých rozhodcov, hoci len tesne. Po porade s trénerom a pokynoch zjavne v druhom kole pridal, aj bodoval, ale zápas nakoniec skončil u dvoch rozhodcoch pre taliana a u dvoch remízou, čiže celkovo Martin tento súboj prehral. Je to škoda, lebo na víťazstvo mu stačila technika za 2 body a zápas by skončil opačne. Určite však nesklamal, predviedol bojovný výkon. A veríme, že aj v seniorskej kategórii sa dočká medailového umiestnenia v blízkej budúcnosti, hoci konkurencia je kvalitná a početná.

-do 71 kg Marcel Petro “má španielske korene” a v 1. kole znovu narazil na minuloročného konkurenta zo Španielska, ktorý síce na posledných ME v Bratislave získal bronzovú medailu v tejto kategórii, ale to len vďaka nevýraznému výkonu Marcela, ktorý mal veľkú šancu ho poraziť, ktorú nevyužil. Tak teda mal čo odplácať. Možno však Marcel má naopak “španielsky syndróm”, pretože zápas mal podobný scenár ako ten v Bratislave. Španiel dvakrát bodoval a potom už len udržiaval náskok. Marcelovi nepomohla ani skutočnosť, že počas zápasu stratil šošovku, horšie videl a tak zápas prehral a tým umožnil súperovi znovu sa prebojovať do semifinále a získať bronz. Škoda, táto šanca tu bola aj pre Marcela. Nevadí, tak možno nabudúce. Škoda je len dlhej a kvalitnej prípravy, ktorú potom zmarí malá indispozícia.

-do 80 kg Tomáš Gajdoš narazil taktiež na španielskeho reprezentanta. Tomáš sa musel psychicky vyrovnaťso svojim vystúpením v špeciálnych technikách. Ale to bolo len v jeho hlave, lebo všetci ostatní to vnímali ako fakt, ktorý sa stal. Tomáš sa však dal dohromady. Hoci rozbiehal sa pomalšie, aj vzhľadom k svojim dobre známym ramenám, po prvom kole prehrával u rozhodcov 1 : 3. Cez prestávku však dostal pokyny od trénera, ktoré splnil do bodky a v poslednej polminúte otočil zápas vo svoj prospech úplne zaslúžene a zvíťazil. V ďalšom kole sme predpokladali, že narazí na posledného bronzového medailistu Pernikisa z Anglicka. Ten však na údiv prehral s rumunským reprezentantom Oprescom /to meno si zapamätajme/ . V 2. kole zápas s rumunom prebiehal z oboch strán takticky. Bol aj vyrovnaný. Až poslednej minúte súper Tomáša nabodoval. Avšak v tomto čase mal aj Tomek minimálne trikrát útok, ktorý mal byť ohodnotený bodmi. Nestalo sa tak a zápas prehral. Rumun to potom dotiahol až do finále, kde prehral s vynikajúcim slovinským reprezentantom Zemljičom. To svedčí o jeho kvalitách. A v konečnej miere to svedčí aj o kvalitách Tomáša Gajdoša, pretože jeho zápas bol s finalistom úplne vyrovnaný a rozhodli len drobnosti. Škoda, že nie v náš prospech.

To bolo posledné naše vystúpenie v tento súťažný deň. Večer nasledovalo slávnostné otvorenie ME, finálový program a vystúpenia. Naša výprava nechýbala na tomto slávnostnom galavečere.

Tretí súťažný deň /nedeľa/ :

Tešili sme sa aj na vystúpenie družstva žien v prerážacich technikách. Všetci máme v živej pamäti posledné vystúpenie tohto tímu na ME v Bratislave, kde to všetko dobre začala Veronika Červená, ktorá zvládla svoju techniku Sonkal. Vtedy sa k nej nepridali ostatné členky tímu. Teraz však Veronike Červenej jej technika nevyšla. Nie vždy sa to podarí a je nutné podotknúť, že tréningové podmienky našich dievčat a súperiek /Poľsko, Nemecko a pod./ sa ani nedajú porovnať. Možno väčšia psychická odolnosť by pomohla, avšak nič sa dievčatám nedá ani vyčítať, lebo na túto súťaž nastupovali doráňané a zranené z predchádzajúcich vystúpení. Možno pracovalo aj podvedomie, hoci tréner tvrdil, že do toho idú naplno. Nič iné si ani nemyslíme. Aj napriek tomu sa však Lenke Palaščákovej nepodarilo pri technike Yop dosiahnuť body a nakoľko ostatné družstvá už mali taký počet bodov, že naše družstvo už nemohlo zasiahnuť do boja o medaily, Veronika Balážová poslednú techniku Dollyo ani neabsolvovala. Sklamanie z výkonu dievčat určite nebolo, pretože išli do toho naozaj najlepšie ako mohli.

After párty : Myslím, že nikto nrepochybuje o skutočnosti, že túto časť naša výprava zvládla úplne bravúrne, s nonšalantnosťou jej prislúchajúcou a úplne zaslúžene sa všetci zabavili a oslávili výborné výsledky, svoje výkony a potvrdili, že Slovensko už vo svete Taekwon-Do nie je neznámym ostrovčekom. A v speváckej súťaži trénerov a iných osobností sme určite porazili celú konkurenciu, ako sa hovorí v športovom slangu – K.O.

Záver: Naopak, ziskom 2 strieborných a 1 bronzovej medaily Slovensko v konkurencii 29 krajín Európy obsadilo celkové 17. miesto a nechalo za sebou aj také krajiny s oveľa bohatšou históriu a počtom cvičencov, ako sú Anglicko, Holandsko, Grécko, či Česko. Poďakovanie za to patrí všetkým členom reprezentácie v zložení : Martin Magda, Tomáš Gajdoš, Róbert Škop, Marcel Petro, Jakub Tomáš, Veronika Balážová, Lenka Palaščáková, Veronika Červená a špeciálne poďakovanie patrí človeku, ktorý už nespočetnekrát dokázal svoj prístup k slovenskému TKD, reprezentačnému družstvu, odborné znalosti v rôznych oblastiach a neposlednom rade svoj ľudský rozmer. Vďaka Róbert Baláž, vďaka reprezentácia SR!!!

Poďakovanie patrí aj vedeniu SZTKD, ktoré umožnilo a podporilo prípravu reprezentácie, finančne pokrylo tieto ME v Maribore a svojou návštevou v osobe prezidenta p. Ladislava Huňadyho s manželkou Máriou Huňadyovou, určite zdvihli sebavedomie našej výpravy. Poďakovanie patrí aj tým, ktorí síce neboli v hale Lukna, ale určite na diaľku podporovali našu reprezentáciu všetkými dovolenými a osvedčenými spôsobmi. Ešte raz ĎAKUJEME!

Už teraz sa tešíme na ďalšie vystúpenie reprezentácie SR na Svetovom pohári, ktorý sa uskutoční v mesiaci októbri 2012 v anglickom meste Brighton, kde sa očakáva účasť 1800 súťažiacich.

(PM)

« Späť

26th Senior and 17th Junior European Taekwon-Do Championships

20. - 23.10.2011,
BRATISLAVA - SLOVAKIA

www.sztkd-itf.sk/euros2011/

TAEKWON-DO ITF EUROPEAN OPEN CUP 2010

EUROPEAN OPEN CUP 2010

21. - 24. 10. 2010, SIBAMAC ARENA, BRATISLAVA - SLOVAKIA

» General Info
» Výsledky
www.euopencup.sk

SLOVENSKÝ ZVÄZ TAEKWON-DO ITF ORGANIZÁTOR 13.JUNIORSKÝCH a 22.SENIORSKÝCH MAJSTROVSTIEV EURÓPY

27.-29. 4. 2007 POPRAD VYSOKÉ TATRY POPRAD ARENA

» Viac informácií

Štatistika návštevnosti

TOPlist