Dátum: 08. 11. 2011

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY 2011, BRATISLAVA – ORGANIZAČNÝ A REPREZENTAČNÝ ÚSPECH
2 STRIEBRA A 3 BRONZI

Od vzniku zväzu (2004) to bola v poradí už tretia veľká významná medzinárodná súťaž, ktorú náš zväz organizoval. Po Majstrovstvách Európy v roku 2007, ktoré sa uskutočnili v Poprade-Vysokých Tatrách a po Otvorenom európskom pohári v roku 2010, ktorý sa konal v Bratislave sme opäť v Bratislave hostili tento krát 485 súťažiacich reprezentujúcich 30 krajín Európy, z toho 275 seniorov z 28 krajín a 210 juniorov tiež z 28 krajín. Ďalej 95 trénerov, 58 rozhodcov a 50 hlavných predstaviteľov národných zväzov.

Predošlé skúsenosti z organizovania šampionátov sme zúročili a pripravili hladký priebeh súťaže. Organizačný tím tvorili p. Ladislav Huňady, prezident zväzu, p. Jozef Kotuľák, generálny sekretár zväzu, p. Mária Janigová, vedúca logistiky, p. Ján Goč viceprezident zväzu, p. Martina Lenhardtová, viceprezidentka zväzu. Poďakovanie za spoluprácu patrí zamestnancom a vedúcim atletickej športovej haly Elán, kde sa šampionát konal, ako aj hotelom Baronka, Mercure a City Bratislava, kde boli jednotlivé výpravy ubytované. Veľké ďakovné slovo patrí hlavnému sponzorovi šampionátu TOP TEN, ktorý poskytol tatami (špeciálnu podlahu) a 70 párov kompletných chráničov ako aj tímu p. Tadeusza Lobodu z Európskej Taekwon-Do Federácie, ktorý pokrýval počítačový servis. Poďakovanie a úctu si zaslúži aj tím AETF súťažnej a rozhodcovskej komisie, ktorý odborne dohliadal na prácu rozhodcov a koordinoval celú súťaž v jednotlivých ringoch, menovite: Philipovi Learovi, Harrymu Van Schaikovi a Sandymu Dunbarovi. Milým spestrením bol aj stánok p. Andrzeja Undra z Poľska, ktorý ponúkal rôzne tričká a prezenty. O organizačnom úspechu zväzu svedčí aj článok od vedenia Európskej Taekwon-Do Federácie: http://www.itfeurope.org/NL2011-04-15.html, ktorý Vám odporúčame pozrieť si. Nájdete tam aj mnoho pekných fotografií a dôležitých údajov, či komplexne spracované výsledky.

Medzi azda najvýraznejšie udalosti šampionátu, okrem samotnej súťaže, môžeme radiť Kongres AETF, finálový večer, ktorý sa konal v sobotu a vyústil v bankete pre rozhodcov a jednotlivých predstaviteľov zväzov ako aj nedeľnú uvoľňujúcu after party pre súťažiacich.

Kongres AETF sa konal 20. 10. 2011 v City Hotely Bratislava za účasti hlavných predstaviteľov národných zväzov z 33 krajín: Rakúsko, Arménsko, Belgicko, Bosna & Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Anglicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Izrael, Taliansko, Lotyšsko, Luxemburg, Moldavsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Škótsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Ukrajina, Wels, Chorvátsko a Kazachstan. Na kongrese sa zúčastnili aj významní hostia: Majster Juan Ferrando, ITF generálny sekretár a Veľký Majster Willem Jacob Bos. Agenda kongresu bola nabitá dôležitými rokovacími bodmi medzi najdôležitejšie radíme: Súťažné pravidlá AETF sa zlúčili so súťažnými pravidlami ITF, to znamená žiadne rozdiely v súťažných pravidlách. Najbližšie Majstrovstvá Európy budú v slovinskom Maribore v termíne 19-22. 4. 2012.

Sobotňajší večer sa niesol v grandióznom duchu. Otvárací ceremoniál ako aj 5 vybraných finálových zápasov sprevádzali kultúrno-umelecko-športové prezentácie dvojice gymnastov DUO OGOR a svoje umenie predviedli tiež bravúrne dvojnásobní majstri Európy v show choreografiách zo Základnej umeleckej školy z LIPAN pod vedením Kataríny Karlíkovej a Štefana Karabáča.

Slávnostný večer sa však ukončením programu v športovej hale Elán neskončil. Pohoda a príjemná atmosféra pokračovala na bankete pre rozhodcov a predstaviteľov národných zväzov, ktorým robili spoločnosť tanečníci a tanečníčky z Lipan. Svoje umenie tanca a ladné krivky predviedli v salse a v charlestone. Kráľovnou latino-amerických tancov večera bola Katarína Karlíková, ktorá s partnerom Rastislavom Fečom predviedla čaču, plnú emócií, jemnej erotiky a to dokonca v počiatočných krokoch v dobokoch (oblečenie pre Taekwon-Do).

Hlavným cieľom šampionátu je súťaženie o tituly Majstrov Európy, kde sa stretávajú najlepší z najlepších.

Slovenská reprezentácia bojovala o cenné kovy s 15 súťažiacimi a 3 trénermi, čo sa zapíše do dejín slovenského TKD ako doposiaľ najpočetnejšia výprava. Slovensko reprezentovali menovite: junior Tomáš Gondoľ 1.dan, seniorky Veronika Balážová 1.dan, Veronika Červená 1.dan, Frederika Ivanocová 1.dan, Hana Jakubičková 1.dan, Mária Janigová 1.dan, Lenka Palaščáková 2.dan a seniori Damián Gabáni 1.dan, Tomáš Gajdoš 1.dan, Ján Goč 2.dan, Stanislav Kica 1.dan, Martin Magda 1.dan, Peter Mihok 1.dan, Marcel Petro 1.dan, Róbert Škop 1.dan. Tréneri: Martina Lenhardtová, reprezentačná trénerka, Róbert Baláž, asistent reprezentačnej trénerky, kondičný tréner a doc. Mgr. Rastislav Feč, PhD, profesionál, odborník z Fakulty športu Prešovskej univerzity v Prešove z Katedry športovej edukológie. Prehľad disciplín, v ktorých naši reprezentanti súťažili si môžete pozrieť v predchádzajúcom príspevku.

Reprezentačné družstvo spolu s trénermi odcestovalo do dejiska ME už 17. 10. 2011 a to z dôvodu možnosti trénovať celý týždeň priamo v dejisku ME v športovej hale Elán, doladiť formu do dňa začiatku majstrovstiev a ako jediná reprezentácia sme mali možnosť trénovať práve na miestach, kde sa nachádzali súťažné ringy, na ktorých mali disciplíny naši súťažiaci a tak sa nadýchať súťažnej atmosféry už vopred.

21. 10. 2011 sa začali ME Taekwon-Do ITF o 9:00 a hneď prvý deň sme mali na tatamách pripravených niekoľko želiezok v ohni a to: Lenku Palaščákovú tul (súborné cvičenia) 2.dan, špeciálne techniky a team tul, Tomáša Gajdoša v špeciálnych technikách, Veroniku Balážovú v tul 1.dan, team tul, Róberta Škopa v tul 1.dan a juniora Tomáša Gondoľa v tul 1.dan, špeciálnych technikách a v športovom boji nad 70 kg.

V juniorských disciplínach nás reprezentoval už vyššie spomínaný T. Gondoľ, ktorý sa zúčastnil takejto veľkej súťaže po prvý krát, čo sa odzrkadlilo v jeho emocionálnej nepohode a napokon aj vo výkonnostnej prezentácii. V disciplíne tul nepremenil vo víťazstvo prvé kolo s Írom, v špeciálnych technikách sa mu aj napriek veľkému úsiliu nepodarilo nabodovať a v športovom boji v prvom kole bol nad jeho sily zástupca Holandska no aj napriek tomu, že sa Tomášovi prvý deň súťaže nedarilo, patrí mu vďaka za reprezentovanie. Iste nadobudol mnoho skúseností, čo mu pomôže v štarte na iných veľkých súťažiach, pretože Tomáš má veľký potenciál.

V ďalších disciplínach prvého dňa sa už postupne predstavili naši skúsení harcovníci. Ako prvý T. Gajdoš, ktorý skvelo zabojoval hneď v základnom kole a bolo jasné, že už nakopal techniky za 7. bodov, čo znamenalo jednu z medailí. Výhodou pre Tomáša bolo, že kopal ako prvý a to znamenalo značný psychický tlak na ostatných súperov, čo v konečnom dôsledku znamenalo pre Slovensko prvú medailu a to striebornú. Pre Tomeka titul VICEMAJSTRA EURÓPY.

Práve v čase Tomášových špeciálov začala súťaž súborných cvičení tzv. tul 1. a 2 danov na rôznych ringoch, čo pre naše súťažiace určite znamenalo dostatočnú motiváciu, keďže už vedeli, že jednu medailu už máme.

Ako prvá nastúpila do ringu L. Palaščáková, ktorá mala vo svojej skupine 12. súperiek a v prvom kole na ňu čakala Angličanka. Avšak cez to všetko, že reprezentačná trénerka potvrdila stúpajúcu výkonnosť našej zástupkyne, Lenke sa nepodarilo prejsť cez prvé kolo.

V ďalšom ringu sa začala súťaž senioriek tul 1.dan, kde nás reprezentovala V. Balážová. V prvom kole si poradila so Slovinkou, no rozlosovanie 16 člennej skupiny jej prisúdilo do druhého kola večnú rivalku a absolútnu majsterku sveta Poľku Marzanu Pawlik, ktorú po vyčerpávajúcich dvoch tuloch porazila a to znamenalo postup do semifinálového kola, v ktorom ľahko porazila írsku reprezentantku. Krátky čas na to sa začalo finále medzi Nikou a Španielkou Norou Linares no toto finále už našej súťažiacej nevyšlo podľa jej predstáv a tak sa musela uskromniť s titulom VICEMAJSTERKY EURÓPY :-)

L. Palaščáková pokračovala v ďalšej disciplíne a to v špeciálnych technikách, kde po jednej zvládnutej technike za 1 bod jej rozhodcovia ďalšiu prekopnutú dosku neuznali, čo sa patrične prejavilo v prevedení tretej techniky, ktorú žiaľ nezvládla podľa očakávaní trénerov a jej samotnej a to znamenalo, že Lenka nezískala cenný kov z jej najdominantnejšej disciplíny.

Po dvoch získaných striebrach sme v kútiku duše očakávali ďalšie víťazstvá v podaní R, Škopa a ženského tímu Slovenska. Robo začal veľmi dobre a porazil zástupcu Rakúska, čím postúpil do druhého kola proti neskoršiemu finalistovi Fínovi Alajoki Juonimu, nad ktorým sa mu nepodarilo zvíťaziť.

Poslednou disciplínou bola dlho očakávaná tzv. team tul (tímové súborné cvičenia), kde štartovali V. Balážová, L. Palaščáková, M. Janigová, H. Jakubičková, F. Ivanocová a náhradníčka V. Červená. Všetkým nám svojim vystúpením urobili radosť a vybili dych pretože po rozprave s fanúšikmi a hlavne rozhodcami dnes vieme, že bronzová medaila je na správnom mieste. Touto disciplínou sme ukončili prvý súťažný deň s bilanciou dvoch druhých miest a jedného tretieho miesta.

22. 10. 2011 - druhý súťažný deň nás čakali ďalšie náročné disciplíny a to: Marcel Petro sparing do 71kg a team špeciálne techniky, Tomáš Gajdoš sparing do 80kg a team špeciálne techniky, Veronika Balážová prerážacie techniky a team špeciálne techniky, kde súťažila spoločne s Lenkou Palaščákovou, Veronikou Červenou a náhradníčkou tohto tímu bola Frederika Ivanocová, Ján Goč prerážacie techniky.

Ako prvý do ringu nastupoval M. Petro. Hneď v prvom kole dostal do ringu zástupcu Švajčiarskej školy taekwonda. Tento zápas zvládol takticky dobre, na body vyhral a postúpil do druhého kola so Španielom, na ktorého už však nestačil.

Netrpezlivo sme očakávali súboje v kategórii do 80kg kde sme mali nášho už dlhoročného skúseného bojovníka T. Gajdoša. Hneď v prvom kole mal relatívne ľahký los, zvládnuteľného súpera z Talianska. Všetko tomu aj nasvedčovalo až do záveru 1. kola, keď 10. sekúnd pred koncom nakopol súper Tomeka do lýtka pravej nohy tak, že nastalo ošetrovanie ringovým lekárom, ktorý svojím prístupom a porušením časového limitu na ošetrenie (3 min) vlastne ukončil Tomášov zápas, po ktorom nastal v slovenskom tíme a samozrejme aj medzi fanúšikmi veľký smútok.

Ten sa ale po čase rozplynul pri účinkovaní ženského seniorského tímu a ich vystúpení v špeciálnych technikách. V základnom kole sa našim dievčatám nedarilo podľa očakávania trénerov. L. Palaščáková nepremenila bodový stav svojou najobľúbenejšou technikou AP CHAGI (vo výške 220 cm). Za ním nasledoval kop DOLYO CHAGI (vo výške 200 cm), kde sa V. Červenej tiež nedarilo zabodovať a pokiaľ sme ešte chceli myslieť na medailové umiestnenie tak musela nasledovný kop YOP CHAGI (do diaľky) zvládnuť V. Balážová., čo sa aj stalo a dostali sme sa do rozskoku o bronzové umiestnenie. Nasledoval los rozhodcov, ktorý určil techniku YOP CHAGI na rozskok troch družstiev: slovenského, ruského a bulharského. Trénerka určila V. Balážovú na vykonanie tejto techniky, nakoľko aj z prípravy vyplývalo, že Nika má najväčšie dispozície na jej zvládnutie. Vzdialenosť prekážky sa predĺžila o 10cm. Nika nesklamala, prevedenie kopu zvládla bravúrne. Po skoku Rusky a Bulharky, ktoré nepremenili svoje kopy na body nastala neutíchajúca radosť v celom slovenskom tábore.

Na ringu v prerážacích technikách nás v daný deň zastupovala za ženy V. Balážová a za mužov J. Goč. Veronika aj v tejto disciplíne premenila svoj výkon na medailu. Keďže v príprave dosahovala Veronika skoro 100% úspešnosť v prevedení jednotlivých techník (úder rukou – sonkal: 1 doska, kop priamy yup chagi: 2 dosky a kop bočný dolyo chagi: 2 dosky), nazdávali sme sa, že všetky techniky premení na celkový počet 10 bodov a zaradí sa tak do boja o najcennejšie kovy spolu s Nemkou, Maďarkou a Poľkou, avšak yup chagi jej nevyšlo. Príčinou bola slabá počiatočná dynamika v rozbehu samotného kopu. S počtom 6 bodov sa zaradila do boja o druhé tretie miesto spolu s ďalšími dvoma adeptkami. Rozhodcovia vylosovali kop yup chagi a navýšili počet dosiek na 3ks, tak ako je stanovený limit na majstrovstvá sveta. Veronika dôkladným sústredením, správnou dynamikou, silou a presnosťou dala všetky 3 dosky, čím si vybojovala nielen bronzovú medailu, ale pokorila aj svoj osobný rekord, čo znásobilo radosť v tíme.

Na J. Goča sa šťastie neusmialo, pretože vzhľadom na maximálnu bodovú bilanciu viacerých súperov, bol v nevýhode, ktorá predznamenávala stav: jedna nevydarená technika sa rovná nepripustenie k ďalšej. Ako prvá v poradí bola Janova najneobľúbenejšia – jirugi: priamy úder, ktorým Ján dosky žiaľ neprerazil a tým ukončil svoj štart.

23. 10. 2011 posledný deň, opäť plný očakávania: tím prerážacie techniky seniorky kde bolo to isté zloženie ako na špeciálnych technikách, špeciálne techniky a tím sparring seniori menovite: Tomáš Gajdoš, Martin Magda, Damián Gabáni, Marcel Petro, Stanislav Kica a Peter Mihok.

Prví na tatami nastupovali naši seniori proti sparringovému družstvu Bosny a Hercegoviny. Ten sme zvládli po zaujímavých dueloch, keď ako prvý nastúpil M. Petro a vyhral. Hneď tento zápas priniesol 2 body pre naše farby. Takticky sme ale museli zvládnuť aj druhý duel kde za BH nastupoval ďaleko vyšší a ťažší súper, ktorého kvality šiel otestovať M. Magda. Z tohto duelu vyšiel ako víťaz reprezentant BH a to znamenalo remízu. Potrebné body na postup mal za úlohu vybojovať D. Gabáni, ktoré aj získal a to znamenalo vedenie 4:2. Na ďalší zápas sa pripravoval opäť technický a vysoký Bosnian, proti ktorému sme postavili P. Mihoka, ktorému sa ho nepodarilo zdolať a stav sa zmenil na 4:4. Na rozhodujúci zápas nastúpil T. Gajdoš. V jeho zápase nastala podobná situácia ako v individuálnom sparringu - v 50 sekunde mu zlyhalo rameno, ktoré mu dal tréner našťastie na pravé miesto a Tomek so zaťatými zubami dobojoval, vyhral a posunul slovenský tím do ďalších bojov o medaile, kde sme sa stretli s výborne takticky zmýšľajúcimi Angličanmi. Veľmi oslabení (o zraneného T. Gajdoša) sme ťahali za kratší koniec a ďalší duel sme nepremenili na víťazstvo. Cez to všetko si naše družstvo zaslúži pochvalu za predvedený výkon.

Nasledovali posledné 2. disciplíny našich reprezentantov, avšak cez všetky očakávania sa ani seniorkám (tím prerážacie techniky) ani seniorom nepodarilo nadviazať na úspechy z predošlých dní.

Celkové hodnotenie:

VERONIKA BALÁŽOVÁ tul.1.dan 2. miesto
  prerážacie techniky 3. miesto
TOMÁŠ GAJDOŠ špeciálne techniky 2. miesto
TÍM ŽENY špeciálne techniky 3. miesto
  tul.1.dan 3. miesto

Individuálne hodnotenie ME:

seniorky: V.Balážová 13. miesto
seniori:  Tomáš Gajdoš 12. miesto

Hodnotenie ME všetkých krajín v kategórii seniori, seniorky - SLOVENSKO: 14. miesto

Hodnotenie ME všetkých krajín vo všetkých kategóriách - SLOVENSKO: 15. miesto z celkovo zúčastnených 30. krajín.

Najúspešnejšou krajinou sa stalo Poľsko s 12 zlatými, 11 striebornými a 13 bronzovými medailami. Druhí boli Íri s 8 zlatými, 5 striebornými, 8 bronzovými medailami a na treťom mieste skončili Slovinci s 8 zlatými, 2 striebornými a 4 bronzovými medailami.

Konečné poďakovanie patrí všetkým súťažiacim, ktorí reprezentovali Slovensko, trénerom, ktorí pripravovali našich športovcov ako aj rodičom, starým rodičom, manželom, manželkám, partnerom, partnerkám, deťom a všetkým tým, ktorí vytvárali pohodu a podporovali našich reprezentantov počas prípravy a samotného šampionátu. Špeciálna vďaka patrí aj predstaviteľom ZŠ na Prostejovskej ulici v Prešove, kde prebiehala veľká časť prípravy.

(RB & ML)

fotky/061/mini_001.jpg fotky/061/mini_002.jpg fotky/061/mini_003.jpg fotky/061/mini_004.jpg
fotky/061/mini_005.jpg fotky/061/mini_006.jpg fotky/061/mini_007.jpg fotky/061/mini_008.jpg
fotky/061/mini_009.jpg fotky/061/mini_010.jpg fotky/061/mini_011.jpg fotky/061/mini_012.jpg
fotky/061/mini_013.jpg fotky/061/mini_014.jpg fotky/061/mini_015.jpg fotky/061/mini_016.jpg
fotky/061/mini_017.jpg fotky/061/mini_018.jpg fotky/061/mini_019.jpg fotky/061/mini_020.jpg
fotky/061/mini_021.jpg fotky/061/mini_022.jpg fotky/061/mini_023.jpg fotky/061/mini_024.jpg
fotky/061/mini_025.jpg fotky/061/mini_026.jpg fotky/061/mini_027.jpg fotky/061/mini_028.jpg
fotky/061/mini_029.jpg fotky/061/mini_030.jpg fotky/061/mini_031.jpg fotky/061/mini_032.jpg
fotky/061/mini_033.jpg

« Späť

26th Senior and 17th Junior European Taekwon-Do Championships

20. - 23.10.2011,
BRATISLAVA - SLOVAKIA

www.sztkd-itf.sk/euros2011/

TAEKWON-DO ITF EUROPEAN OPEN CUP 2010

EUROPEAN OPEN CUP 2010

21. - 24. 10. 2010, SIBAMAC ARENA, BRATISLAVA - SLOVAKIA

» General Info
» Výsledky
www.euopencup.sk

SLOVENSKÝ ZVÄZ TAEKWON-DO ITF ORGANIZÁTOR 13.JUNIORSKÝCH a 22.SENIORSKÝCH MAJSTROVSTIEV EURÓPY

27.-29. 4. 2007 POPRAD VYSOKÉ TATRY POPRAD ARENA

» Viac informácií

Štatistika návštevnosti

TOPlist